Обезщетение при отменен полет

Всеки ден по света хиляди полети се отменят по различни причини. Макар да изглежда, че плановете Ви са съсипани, все пак имайте предвид, че имате права, от които можете да се възползвате. Имате право да получите обезщетение в случай, че отмяната на полета е по вина на авиокомпанията.

През 2004 г. в Европа е създаден Регламент 261 (ЕО 261) с идеята да се установят общи права за обезщетение на пътниците при полет и помощ, в случай на отменен полет. Сумата на компенсацията може да варира между €250 и €600 евро. Ако сте били уведомени за анулирането на полета повече от 14 дни преди датата на заминаване, авиокомпанията не дължи изплащане на обезщетение. Но ако сте били уведомени за отмяната на полета по-малко от 14 дни преди датата на полета по разписание, има някои важни неща, които трябва да знаете.

Имате право на избор дали авиокомпанията да Ви възстанови сумата на билетите или да предложи алтернативен полет до крайната Ви дестинация, ако съществува такъв. Имайте предвид, че условията за излитане и кацане трябва да бъдат идентични с тези по първоначалния полет. Отменени полети поради непредвидени/извънредни обстоятелства, като лошо време, ограничения на въздушния трафик, сблъсък на птици, опасения за сигурността и др., не отговарят на условията за обезщетение. Техническите повреди на самолета и оперативните трудности не попадат в тази категория, тъй като те са задължение на авиокомпанията и не освобождават същата от отговорността за заплащане на обезщетение.

По какви критерии се определя правото на обезщетение при отменен полет?

Европейският Регламент 261/2004 (ЕО 261) е създаден именно с идеята да се установят общи правила за обезщетение на пътниците при полет и за помощ, в случай на отменен полет. Според критериите, заложени в него, трябва полетът да е опериран от авиокомпания със седалище на територията на Европейския съюз или да е излетял от летище в рамките на Съюза. Другият критерий е срокът, в който авиокомпанията Ви е уведомила за отмяната на полета. Ако сте били уведомени за отмяната на полета повече от 14 дни преди датата на заминаване, авиокомпанията дължи изплащане на обезщетение. Но ако сте били уведомени за отмяната по-малко от 14 дни преди датата на излитане на полета по разписание, то тя се задължава да Ви предостави алтернативен полет до крайната дестинация или възстановяване на пълния размер на стойността на билета.

Информиране                Дължи се обезщетение, освен ако:
Повече от 14 дни Не се дължи
7-13 дни Заминаване не по-късно от 2 часа и пристигане не по-късно от 4 часа спрямо времето на първоначалния полет
По-малко от 7 дни Заминаване не по-късно от 1 час и пристигане не по-късно от 2 часа спрямо времето на първоначалния полет

Как да разберем каква е стойността на обезщетението, което ни се полага?

Обезщетение при отменен полет - Как да разберем каква е стойността на обезщетението, което ни се полага?

Като имаме предвид, че сумата се определя в зависимост от разстоянието на полета, паричните компенсации варират както следва:

  • Полети, по-кратки от 1 500км – можете да получите обезщетение в размер на €250
  • Полети с дължина между 1 500 и 3 500км – можете да получите обезщетение в размер на €400
  • Полети над 3 500км – можете да получите обезщетение в максимален размер от €600
Дължина на полета Размер на обезщетението
Полети до 1 500км. €250
Полети в ЕС над 1 500км. €400
Полети, извършвани от европейска авиокомпания/излитащи от Европа, с дължина между 1 500км. и 3 500км. €400
Полети, извършвани от европейска авиокомпания/ излитащи от Европа, с дължина над 3 500км. €600

Освен държавите-членки на Европейския съюз, Регламентът включва Исландия, Норвегия, Швейцария, Френска Гвиана и Мартиника, Майот, Гваделупа и Реюнион, Сен-Мартин, Мадейра, Азорските острови и Канарските острови и обхваща всички полети, заминаващи от Европейския съюз . Той изключва Фарьорските острови, остров Ман и Нормандските острови. Ако даден полет заминава извън ЕС, но трябва да пристигне в ЕС, Регламентът за него ще важи само ако авиокомпанията, която извършва полета, е базирана в ЕС.

Отменен полет: какви са опциите?

Съгласно Европейския Регламент 261/2004 всеки пътник има право да избере един от следните варианти:

  • Алтернативен полет до крайната дестинация във възможно най-кратък срок, в това число покриване на разноски за хотел и храна за периода на престой до часа на полета. Важно допълнение е, че имате право да изберете друга дата, на която да пътувате. Авиокомпанията може да няма възможност да Ви настани в класата, за която първоначално сте купили билет, а в по-висока или по-ниска. Ако бъдете настанени в по-висока, Вие не трябва да доплащате разликата в цената на билета. От друга страна обаче, ако бъдете настанени в по-ниска класа, авиокомпанията Ви дължи от 30% до 75% от стойността на билета, който първоначално сте закупили.
  • Да Ви бъде възстановена стойността на билета или да Ви бъде предложен вариант за обратен полет до началната точка на Вашето пътуване. Изберете ли варианта с възстановяване стойността на билета, вие се отказвате от правото си на грижа.

Имам ли право на обезщетение, ако полетът ми е отменен поради извънредно обстоятелство?

Съгласно Европейския Регламент 261/2004, авиокомпанията не дължи изплащане на обезщетение на своите пътници, когато отмяната на полета  е вследствие на извънредни обстоятелства – такива, които не е била способна да предотврати.

Причини, при които авиокомпанията не може да носи отговорност могат да бъдат лоши метеорологични условия, стачки на летищния персонал, политически и/или граждански размирици, терористичен акт, спешен медицински случай/смърт или всяка една инструкция за отмяна от контролната кула. Тези извънредни обстоятелства освобождават авиокомпанията от отговорността да изплати парично обезщетение на своите пътници. Поради същата причина самостоятелното предявяване на иск е изключително трудно и често неудовлетворявано.

Техническата неизправност на самолетите не се счита за извънредно обстоятелство, защото поддръжката е отговорност на авиокомпанията и съответно отстраняването на такива е нейно задължение. Стачките на служителите на авиокомпанията също не могат да се считат за извънредно обстоятелство, тъй като задължение на авиокомпанията е да ръководи дейността си по начин, който да не води до каквато и да е стачка на служителите и съответно ощетяване на пътниците. Ако някое от изброените е причина за отмяната на полета, Вие можете основателно да предявите иск за обезщетение.

В случай на отменен полет пътниците могат да избират между алтернативен полет до крайната си дестинация или възстановяване на стойността на билета, както имат и право на грижа, ако се наложи да се удължи престоя на летището при избор на алтернативен полет. Правото на грижа включва храна и напитки, спрямо времето на престоя Ви, безплатни телефонни обаждания и електронни съобщения. Ако се наложи самолетът да излети на следващия ден, авиокомпанията е задължена да осигури нощувка в хотел както и да поеме разноските по трансфера до хотела и летището.

Хубаво е да запазите потвърждението за резервацията на полета/ електронния си билет, бордната карта, както и всички касови бележки, удостоверяващи възникналите разходи на летището вследствие на отменения полет. Те ще ви бъдат необходими, за да можете да докажете всички допълнителни разходи и съответно авиокомпанията да Ви възстанови всички суми. Запазете и писмото/имейла, с които авиокомпанията Ви уведомява за отмяната на полета – сроковете за известие са определящи за стойността на обезщетението, което ще получите, както и за това, дали такова се дължи.

Как можете да ми помогнете?

Тук идва и ролята на ClaimHelp – ние Ви гарантираме, че ще се борим до край да получите законово полагащото Ви се обезщетение. Няма да се откажем и дори ако се наложи, ще стартираме съдебно дело, за да защитим Вашите права. Дори да Ви е отказано обезщетение или друг колега да не е успял да Ви помогне, свържете се с нас – нека проверим. Имаме множество случаи, в които сме превърнали „не“ в „да“, а срокът за това в България 3 /три/ години.

В случай, че се постигнем успех по претенцията ще удържим 25% комисиона с включен ДДС от размера на обезщетението. Ние поемаме изцяло комуникацията с авиокомпаниите, като нашият екип от специалисти и юристи ще защити Вашите права, като Ви спести ценно време и нерви, защото познаваме в детайли начина на работа и политиките на всяка една от тях. От Вас се иска единствено да отбележите детайлите за полета, да ни отговорите на няколко въпроса, а ние ще направим всичко необходимо, за да получите своето обезщетение.

За да сме сигурни, че сте в правото си да предявите иск за обезщетение, нашият екип внимателно проучва обстоятелствата, довели до отмяната на полета, обосновката на авиокомпанията за това и преценяваме дали имате право да получите обезщетение. За тази цел са ни необходими всички данни за полета, метеорологичните условия при които е следвало да се осъществи, както и потвърждение от летището за обявените дати и часове на излитане и кацане.

Нашата роля е да комуникираме с авиокомпанията – натрупали сме доста солиден опит в работата си с различните авиопревозвачи и познаваме техните методи и тънкости на работа. Щом ни упълномощите да преговаряме от Ваше име, ние ще се свържем с авиокомпанията, която е трябвало да изпълни полета и ще предявим претенцията Ви към тях.

Въздухоплавателните администрации са институциите, които имат правомощията да прилагат Европейския Регламент 261/2004 когато авиокомпаниите оспорят подадената от нас претенция или я откажат. За съжаление, тяхното становище няма задължителен характер и авиокомпаниие могат да не се съобразят с него.

Ако не успеем да постигнем успех и да спечелим случая чрез тези институции, след Ваше изрично съгласие, ще се обърнем към съда.

Обърнете ли се за помощ към нас, Вие няма да ни заплатите нищо, докато не получите законово полагащото Ви се обезщетение. В случай, че се преборим успешно за обезщетението Ви, ще удържим 25% комисиона с включен ДДС от неговия размер. Можете да се свържете с нас на нашия уебсайт www.claimhelp.eu, чрез изградената леснодостъпна платформа, където напълно безплатно е необходимо да регистрирате своята претенция при проблем с Вашия полет. Трябва само да въведете необходимите ни за целта данни, за да можем да стартираме процедурата по предявяване на Вашия иск за обезщетение.