От 1 януари 2021г., правилата за пътуване между Обединеното кралство и страните от Европейския съюз се променят  след споразумение за запазване на същите правила в продължение на 11 месеца след края на Брекзит. Тъй като има и български граждани, които са и граждани на Обединеното кралство, тази информация може да бъде много полезна.

Могат ли гражданите на Обединеното кралство да ходят на почивка в ЕС след 1 януари?

Към настоящият момент – не. Заради Covid пандемията пътниците от повечето страни извън ЕС не могат да пътуват, освен ако не е по съществени причини. След 31 декември Обединеното кралство вече няма да се третира като член на ЕС, поради което става обект на тези правила. Единствените държави извън ЕС, освободени от тези ограничения, са тези с много нисък процент на инфекция, като например Нова Зеландия.

ЕС може да избере да освободи Обединеното кралство от тези правила, а отделни държави от ЕС биха могли да създадат „коридор за пътуване“ с Обединеното кралство, позволяващ пътуване без ограничения. Ако това бъде направено, всеки гражданин на Обединеното кралство ще може да пътува до всички страни от ЕС – плюс Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн като туристи, без да се нуждаят от виза.

Колко дълго може да продължи едно пътуване на гражданин на Обединеното кралство?

Ще можете да останете до 90 дни във всеки 180-дневен период. Така че един великденски уикенд в Испания, последван от две седмици през юни в Италия, ще бъде покрит от 90-дневния лимит.

Правилата за България, Хърватия, Кипър и Румъния са различни. Можете да направите 90-дневно пътуване до някоя от тях и пак да не изразходвате 90-дневния лимит за други държави от ЕС. Може да ви е необходима виза или разрешително, за да останете по-дълго, да работите или да учите или за бизнес пътуване.

От 2022 г. гражданите на Обединеното кралство ще трябва да плащат за премахване на визите, за да посетят повечето европейски страни.

Необходим ли е нов паспорт?

Не. Вашият настоящ паспорт ще бъде валиден, стига да не е от повече от 10 години и да му остават още поне 6 месеца, преди да изтече. Това правило не важи за посещения в Ирландия, защото тя е част от Общата зона за пътуване.

Ако имате нужда от нов паспорт – който вече ще бъде с различен цвят – според правителството на Великобритания е необходимо да се кандидатства отново.

Здравно осигуряване?

Европейската здравноосигурителна карта (EHIC) дава право на около 27 милиона граждани на Обединеното кралство на държавно медицинско лечение, ако се разболеят или претърпят злополука в страни от ЕС, както и редица други услуги. Всички EHIC карти, издадени преди края на 2020 г., ще бъдат валидни до изтичане на срока им на валидност (срокът може да видите на лицевата страна на вашата карта).

На гражданите на Обединеното кралство ще бъдат издадени нови карти, наречени UK Global Health Insurance Card (GHIC). Подобно на EHIC, тази карта също ще обхваща хронични или съществуващи заболявания, рутинни грижи за майчинството и спешни случаи. Все още няма подробности за това кога ще започне издаването, затова се препоръчва да се закупи застраховка за пътуване със здравно покритие преди почивката, особено ако вече съществува някакво медицинско състояние.

Паспортен контрол?

Гражданите на Обединеното кралство вече няма да могат да използват бърз паспортен контрол на ЕС и митнически ленти. Когато пристигнат в държава от ЕС (с изключение на Ирландия), те трябва да имат готовност да покажат и билета си за връщане, като не е изключено да бъдат помолени да докажат, че разполагат с достатъчно финанси за престоя си. Всички тези неща могат да бъдат и по-времеемки отпреди.

Такси за роуминг на мобилни телефони?

Гаранцията за безплатен роуминг в целия ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия изтича на 1 януари 2021 г. Това означава, че гражданите на Обединеното кралство трябва да се консултират с мобилния си оператор, за да са наясно дали ще се сблъскат с допълнителни такси. И четирите британски оператора са заявили, че нямат намерение да въвеждат отново такси за роуминг.

ЕС и Великобритания се споразумяха да си сътрудничат в международния мобилен роуминг. Но в търговското споразумение след Брекзит няма нищо, което би попречило пътниците да бъдат таксувани за използването на телефона си в ЕС и обратно, в бъдеще. Правителството на Обединеното кралство прие и закони, които включват

Правителството прие закони за защита на клиентите, включително ограничение от 45 паунда на месец за използване на мобилни данни в чужбина (след изтичането им, трябва лично да заявите, че искате да използвате повече), както и изискване клиентите да бъдат информирани, когато са достигнали 80% и 100% от лимита за използване на мобилни данни.

Шофиране в Европа?

Възможно е, но гражданите на Обединеното кралство ще трябва да разполагат с шофьорската си книжка, талон и валидни застрахователни документи, ако вземате собствената си кола. Необходимо е поне шест седмици преди пътуването да се свържат със застрахователя си, за да получат зелена карта, която да докаже, че имат застраховка.

Повечето шофьори няма да имат нужда да купуват международно шофьорско разрешително, с изключение на тези с книжни книжки и тези с лицензи, издадени в Гибралтар, Гернси, Джърси или остров Ман, които ще се нуждаят от такова за някои европейски държави.

Паспортите за домашни любимци все още ли са валидни?

Паспортите за домашни любимци, издадени във Великобритания, няма да бъдат валидни за пътуване до ЕС от 1 януари 2021 г. От тази дата домашните любимци, пътуващи от Великобритания до ЕС, ще трябва да имат ветеринарно-санитарен сертификат (AHC). Същите правила ще важат и за Северна Ирландия. AHC ще бъдат издадени от ветеринар, ще бъдат валидни четири месеца еднократно пътуване в ЕС, следващо пътуване в рамките на ЕС и повторно влизане във Великобритания и трябва да бъдат получени не повече от 10 дни преди пътуването.

Домашният любимец трябва да има поставен чип и ваксина срещу бяс.  Освен това ще трябва да се подложи на лечение срещу Echinococcus multilocularis (вид тения) за влизане във Финландия, Република Ирландия, Северна Ирландия, Норвегия или Малта.

Безмитно пазаруване?

Пътниците от Великобритания (Англия, Шотландия и Уелс), пътуващи до страни от ЕС, могат да се възползват от безмитното пазаруване от януари 2021 г. Ограниченията върху тютюна и алкохола ще се увеличат. Вече няма да има необлагаеми летищни продажби на стоки като електроника и облекло.

Източник: BBC

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed