Правилно прочетохте – Фродо Бегинс, но с малката уловка, че това не е Фродо, за когото току-що сте си помислили. Този Фродо всъщност е мопс, а не хобит!

Назад във времето, през февруари 2000 петгодишният мопс Фродо поставя началото на възможността собствениците на домашни любимци да сбъднат една своя мечта – да пътуват заедно със своите животинки. Фродо е първото животно, което получава паспорт през февруари 2000 година, когато за пръв път влиза в сила схемата за пътувания с домашни любимци. Днес вече е напълно обичайно собствениците на домашни любимци да ги взимат със себе си, когато пътуват, независимо дали отиват на почивка или по работа.

Собственичката на Фродо, Хелън де Борхгрейв от Лондон, прекарва четири или пет месеца в годината в Европа за работата си като маслена живопис и реставратор на изящни изкуства и като преподавател по изкуства. Щастлива, че вече може да взима своя любимец със себе си, тя споделя, че е похарчила около 200 паунда за микрочип, документи, ваксинация и кръвни изследвания – изисквания за допускане на животното да пътува. Жената споделя, още, че до онзи момент мопсът никога не е идвал с нея, когато се е налагало да пътува, тъй като тя счита, че карантината, на която подлагат пътващите животни, е особено жестока спрямо тях. Заради това е предпочитала да го оставя за почти половин година, отколкото да му причини стрес. Хелън казва, че отдавна е искала да бъдат въведени такива паспорти. Щом може за хора, защо да не може и за животни? Между стопанинът и животното има специална връзка и тя не бива да бъде нарушавана.

„Тази схема е прекрасна за всички семейства, които ще могат да водят кучетата си на почивка със себе си, тъй като да ги оставят е все едно да оставят част от семейството.“

Информация за това как и дали може да пътува вашият домашен любимец можете да намерите на сайтовете на всяка авиокомпания – от изисквания за документи, през килограми и ръст, до допълнителни удобства на борда.